Cruise Noorwegen 2019

We zijn al een paar jaar van plan om eens een cruise te maken, maar we twijfelen wel of dat iets voor ons is. Het lijkt ons dat we t.o.v. het reizen met de camper de vrijheid missen.

Zondag 2 juni 2019.

De knoop is doorgehakt en aan het begin van de middag worden we in Amsterdam verwacht om in te schepen op het m.s. Nieuw Statendam van de Holland America Line. Hij ligt aan de Cruiseterminal aan de Piet Heinkade, nabij het Centraal Station.

Eerst zijn we naar Jordy in Badhoevedorp gereden. Daar laten we de auto staan en zij brengt ons even weg naar het schip.

Het schip vanuit de vertrekhal

Het inschepen gaat vrij vlot. Er staat wel een hele rij mensen maar er zijn veel balies open zodat je snel wordt geholpen. Hier krijg je je ‘entree kaart’ waar je bijna alles mee kunt doen. Het is de sleutel van je hut en je kunt er mee betalen aan boord. Deze kaart is gekoppeld aan je creditcard.

Al snel hebben we contact met een stel uit Naarden, Letty en Frans. We ontmoetten ze tijdens de drill, een oefening om in de reddingsboten te komen als er onverhoopt problemen zijn. Dit neemt men wel serieus want als je niet meedoet kun je direct het schip verlaten.

Om 17:00 uur vertrekken we via het IJ en het Noordzeekanaal naar de sluizen van Ijmuiden.

Vertrek over het IJ

We zijn ’s avonds met Letty en Frans gaan eten in de Dining Room.

Het eten is fantastisch evenals de bediening. Minpuntje is dat de prijzen die ze voor een glas wijn rekenen exorbitant hoog zijn.

Na het eten zijn we nog bij een band gaan kijken die in de B.B. King Blues Club speelde. Een zeer goede band die dan ook veel publiek trok. Zij spelen de gehele week bijna elke avond.

Er is ook nog een pub waar een rockband speelt alsook een wat rustigere bar met twee pianisten.

Maandag 3 juni 2019.

Deze dag zijn we de gehele dag op zee. Kunnen we mooi even het schip verkennen.

Op dek 10 is het Lido restaurant waar bijna de gehele dag geserveerd wordt. Er zijn diverse soorten buffetten met verschillend eten. Het is weliswaar zelfbediening maar je kunt aanwijzen wat je wilt hebben dat wordt dan voor je op een bord gedaan. Het bord krijg je dan mee. Werkt overigens prima en smaakt evenzo.

Omdat we de gehele dag op zee zijn heeft niemand haast en wacht men tot het ontbijt bijna afgelopen is. Gevolg: het is er hartstikke druk. Maar we hebben toch nog redelijk vlot een tafel kunnen vinden en hebben een Engels ontbijt gehaald.

Rond de middag speelde in het Lincoln Theatre een kwintet (piano, drie violen en een cello) dat filmmuziek speelde. Ze speelden erg goed. Er zijn nog een paar optredens van hen gepland deze week.

Omdat we laat hebben ontbeten hebben we de lunch maar overgeslagen.

Het diner hebben we weer in de Dining Room gereserveerd, samen met Letty en Frans. Het eten was weer voortreffelijk.

Dinsdag 4 juni 2019.

Vanochtend vroeg meerden we af in Oslo. We liggen aan de kade tegenover het operagebouw van wit marmer. Het is in 2018 gebouwd.

De Opera in Oslo

Vanaf het schip is het eigenlijk even oversteken en je staat bij het centraal station en loop je zo het centrum in.

Via de Prinsen Gate zijn we door het centrum gelopen naar het Koninklijk Paleis dat in het midden van de negentiende eeuw door Karel III is gebouwd. In het centrum was het nog rustig. Veel winkels waren nog gesloten. We waren dan ook vrij vroeg in de stad.

Paleis in Oslo

Via de tuin van het paleis zijn we verder gelopen naar het Vigelandpark. Een park van 30 hectare met meer dan 200 beeldhouwwerken van Gustav Vigeland. Is erg mooi.

Beeld jongetje in Vigeland Park

Vandaar zijn we richting de haven gegaan en langs het stadhuis, waar de Nobelprijzen voor de Vrede worden uitgereikt.

Stadhuis Oslo

Daarna naar het operagebouw. Je kunt helemaal naar boven lopen en daar heb je een mooi uitzicht op het schip en de stad.

Schip aan de kade in Oslo

Omdat we nog tijd over hebben gaan we nog een keer door het centrum. Nu is het gezellig druk.

Om 17:00 uur vertrekken we weer uit Oslo.

Woensdag 5 juni 2019.

We zijn al weer vroeg afgemeerd in Kriastiansand en liggen weer bijna in het centrum.

Direct voor het schip is de vismarkt, Fiskebrygga,  aan een klein haventje met een aantal restaurants.

Vismarkt Kristiansand

Daar tegenover staat het concertgebouw Kilden.

Concertgebouw in Kriastiansand

We lopen even verder en staan in het centrum van de stad.

Speciaal voor de cruisegasten wordt er in de kathedraal een concert gegeven. Was wel aardig. Kwam ook wel goed uit want het begon net te regenen.

Omdat het maar een kleine stad is hebben we alles al snel gezien. We zijn dus maar teruggegaan naar het schip voor de lunch.

In de middag hebben we nog een stuk langs het water gelopen langs de jachthaven.

Om 17:00 uur vertrekken we weer naar zee.

Vanavond een optreden van Iris Kroes in het World Stage.

Iris Kroes in het Word Stage Centre

Donderdag 6 juni 2019.

Al vroeg liggen we aan de kade van Stavanger. Het lijkt we of het schip midden in het centrum ligt. Het steekt dan ook ruim boven de gebouwen uit.

Kade in Stavanger

Aan de overzijde van de haven waar we liggen ligt Gamle Stavanger. Dit is de grootste nog bestaande nederzetting met houten huizen in Noord Europa. Dit meeste huizen zijn wit. Er zijn veel smalle straatjes met allemaal witte houten huisjes.

Gamle Stavanger

Even verderop naar het centrum staat de kathedraal van Stavanger. Er worden werkzaamheden uitgevoerd waardoor we niet naar binnen konden.

Het centrum ziet er leuk uit maar is wel klein.

We zijn weer voor de lunch naar het schip gegaan.

Later in de middag hebben we nog een rondje centrum gedaan en zijn via het havenhoofd teruggegaan naar het schip dat rond 17:00 uur weer vertrekt.

Vetrek uit Stavanger

Vrijdag 7 juni 2019.

Al voor het vroege ontbijt liggen we in Flam. Dit is verreweg de mooiste plek die we deze week aandoen. Omdat er geen plaats aan de kade beschikbaar is liggen we op stroom. We worden met de tenders naar de wal gebracht. Is over igens dichtbij.

We liggen op stroom in Flam

Omdat we het niet aandurfden om kaartjes voor het treintje online te kopen hebben we begin van de week een excursie aan boord geboekt voor het treintje. We hadden de laatste twee plaatsen en moeten al om 07:00 uur aan wal. Er wordt voor ons een speciale tender geregeld.

Met tenders naar de wal

Met de Flamsbana maken we een rit van ca. 20 kilometer met spectaculair uitzicht op de watervallen en bergen in de omgeving.

Flamsbana

Is een leuke rit maar wij vonden het het geld niet waard. We zouden dit een volgende keer niet meer doen.

Aan het eindpunt van de rit in Myrdal kun je even de trein uit en daarna gaan we dezelfde weg weer terug. Hij stopt weer even bij de waterval Kjosfossen met een hoogte van 225 meter opdat je foto’s kunt maken.

Kjosfossen waterval

Vlakbij het station in Flam bevindt zich een aantal winkels voor de toeristen. Inmiddels is er nog een cruiseschip van Tui afgemeerd waardoor het flink druk is geworden.

We hebben nog even koffie gedronken in een restaurant en zijn daarna een wandeling gaan maken.

Deze omgeving is erg mooi. Het is zoals je van Noorwegen verwacht. Omdat Flam aan het einde van een zijtak van de Sognjefjord , de Aurlandsfjord, ligt zit je midden tussen de steile rotsen en watervallen. Prachtig.

Er zit vanmiddag een ambtenaar van de douane aan board om de belasting van de taxfree aankopen te restitueren. Wij laten het bedrag op onze creditcard storten, Je kunt het ook contant uitgekeerd krijgen maar dan zit je weer met Noorse Kronen.

We moeten weer om 16:00 uur aan boord zijn want dan vertrekt het schip weer. We liggen voorop op het hoogste dek in de zon en hebben een prachtig uitzicht over de route door de fjorden.

Vetrek uit Flam

Voor vanavond hebben we een tafel gereserveerd in het Tamarind restaurant. Ze hebben vanavond rijsttafel. Heerlijk.    

Zaterdag 8 juni 2019.

Vandaag weer een dag op zee. Het weer zit niet mee en we hebben een behoorlijke golfslag. Wat een kracht van het water moet het zijn om zo’n groot schip te laten bewegen.

Vanavond is er weer een optreden van Iris Kroes in Het World Stage.

Zondag 9 juni 2019. Amsterdam.

Om 07:00 uur lag het schip weer voor de kant. Er is een hele procedure om te ontschepen. Je kunt je voorkeur aangeven en je wordt dan ingedeeld in een kleurencategorie. Wij zaten in Groen 1. Onze ontscheping stond gepland tussen 08:45 uur en 09:30 uur.

Er wordt omgeroepen welke groep naar zijn hut moet gaan en even later wordt er omgeroepen dat je naar de loopplank kunt gaan om te ontschepen. Vanaf de boot loop je via een route naar een grote hal waar je bagage per groep staat opgesteld. Je loopt dus binnen een paar minuten van de boot met je bagage naar buiten. Prima geregeld.

Jordy heeft ons weer opgehaald. We hebben nog even koffie gedronken en zijn toen weer naar huis gereden.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Dit bericht is geplaatst in cat RV Berichten, Jaar 2019. Bookmark de permalink.

Geef een reactie