2011 Schotland.

Verslag Campertrip Schotland 2011.

Zaterdag 21 mei 2011.

Om 11.:00 uur vertrokken en vlot naar Gravelines ( Petit Fort Philippe) gereden. Dit plaatsje ligt vlakbij Duinkerken, bij de ferry naar Dover. De camperplaats ligt net achter de duinen en op loopafstand van de zee, centrum en de haven.  N51.00611 E002.11417. Hier ligt iets verderop nog een camperplaats (Rue du Port) met uitzicht op het haventje.

Een plaats om nog eens een paar dagen heen te gaan om aan het strand te liggen.

 Zondag 22 mei 2011.

Met de ferry van 10:00 uur van Duinkerken naar Dover gevaren.

De lucht is ineens van volle zon naar zwaar bewolkt overgegaan, met veel wind.

Aankomst in Dover.

Vanaf Dover via de autoweg naar Stratford upon Avon. De bedoeling was om op de Park+Ride te overnachten en van daaruit de stad te bezoeken. De parking sluit echter al om 19:30 uur en campers mogen er niet meer staan. De parkeerwachter wist gelukkig een plaats waar we wel mochten overnachten, vlakbij het centrum, nl. Parking Riverside N52.19593 W001.69867.

CP Riverside, Stratford Upon Avon.

Stratford upon Avon is een leuk plaatsje met veel oude vakwerk huisjes. Alles staat er wel in het teken van Shakespeare.

Geboortehuis van William Shakespeare.

In de Avon liggen van die smalle kleurrijke bootjes. Ook zijn we bij het graf van Shakespeare gaan kijken. 

Smalle bootjes op de Avon.

Jammer dat we de kerk niet in mochten omdat er net een mis begon. Dit is wel een heel mooi kerkje aan de Avon met een heel oud kerkhof.

Maandag 23 mei 2011.

Vandaag bijtijds vertrokken naar onze volgende bestemming: Melrose Abbey. Dit is een ruïne van een der rijkste abdijen van Schotland. Het dateert uit de twaalfde eeuw.

We hebben tot Carlisle de autoweg gevolgd en daarna via de M7 naar Melrose.

Het weer was niet zo best. Veel regen en veel wind. Toen we in Langholm kwamen, ligt ten noorden van Carlisle, konden we niet verder omdat er een paar hele grote bomen omgewaaid waren en over de weg lagen.

Er kan nog net een Rolls Royce onder de omgevallen boom door rijden.

Volgens een Schots stel dat met hun camper naast ons op de parkeerplaats stond, was omrijden geen optie omdat de wegen in de buurt veel te smal waren voor een camper. Wachten dus.  We stonden vlak naast een woeste rivier op de parkeerplaats en hadden eigenlijk al besloten om hier dan maar te overnachten, maar na een uur of twee wachten was de weg toch weer vrijgemaakt en konden we doorrijden naar Melrose. Een aantal locals was met een tractor en een kettingzaag bezig geweest om de boom in stukken te zagen en weg te slepen. In Melrose hebben we op de parkeerplaats tegenover de abdij , in Abbey Street, overnacht. N55.59885 W002.71981.

Dinsdag 24 mei 2011.

Direct na het open gaan hebben we de abdij bezocht, of wat daar nog van over was.

Melrose Abbey.

Was erg interessant, mede door de goede audiotour die je daar krijgt. Je krijgt daarmee een goede kijk op hoe het leven in de abdij destijds geweest moet zijn.

Na de koffie wilden we nog een wandeling door Melrose maken maar gezien de hevige regen hebben we daar maar vanaf gezien.

Het was een klein uurtje rijden naar Roslin waar de Rosslyn Chapel staat.

Rosslyn Chapel.

Deze kerk is wereldberoemd geworden door het boek van Dan Brown, De DaVinci Code. Het is een onafgebouwde kerk, maar het deel dat wel is gebouwd ziet er heel mooi uit. Je moet alleen niet gaan zoeken naar wat je in de film hebt gezien want dat is er niet. Men heeft namelijk een kopie van de kerk nagebouwd en voor de deur van de kerk gezet. Slechts een paar scènes zijn wel in de echte kerk opgenomen.

Vanuit Roslin was het nog maar een ca. 20 km. naar South Queensferry, een voorstadje van Edinburgh. We staan hier voor de jachthaven, bijna onder de brug over de Firth of Forth. N55.99253 W003.40608. Naast deze brug ligt de oude Forth Bridge, een spoorbrug met een heel apart uiterlijk.

Uitzicht of de Queens Ferry Spoorbrug.

Woensdag 25 mei 2011.

Vanmorgen met de trein vanuit Dalmeny, een kwartiertje lopen, naar het centrum van Edinburgh.

Doedelzakspeler in het centrum van Edinburgh.

Door Princess Street Gardens gelopen en naar Edingburgh Castle, dat daar boven op een rots ligt, geweest.

Edinburgh Castle.

 Op ons gemak over de Royal Mile gelopen en de High Kirk of St. Giles bezocht. Hier was nog een concert met Celtic Music, gespeeld op oude instrumenten. Einde van de middag weer terug met de trein naar de camper.

Donderdag 26 mei 2011.

Na eerst de toiletten en het afvalwater te hebben geloosd bij de lokale openbare toiletten zijn we naar The Falkirk Wheel gegaan.

De botenlift van Falkirk Wheel.

Dit is een scheepslift die het Forth Of Clyde Canal verbindt met het Union Canal. Hier hebben we een boottochtje gemaakt en zijn we met de bootlift ca. 35 meter omhoog gegaan. Deze lift bestaat uit twee bakken water , zoals een sluis, en hierin kunnen ca. 8 boten ‘geschut’ worden.

Hierna zijn we naar Stirling gereden en hebben we Stirling Castle bezocht.  Hier hadden we een rondleiding met een gids. Je moest wel heel erg opletten om hem, met zijn  Schots accent, te kunnen volgen.

Stirling Castle.

Vanuit Stirling zijn we richting The Trossachs gereden. Dit is het eerste nationale park van Schotland. Het Visitors Centre in Callandar was helaas al dicht. Gaan we morgen wel even langs om te kijken wat er te doen is in deze omgeving. We overnachten bij de Pass of Leny op N56.25308 W004.26832.

Vrijdag 27 mei 2011.

Vanmorgen eerst een korte wandeling gemaakt naar de Falls of Leny, hier vlakbij onze overnachtingplaats en daarna naar het Visitors Centre in Callander. Hier hebben we info gekregen over plaatsen waar we kunnen wandelen en parkeren (lees: overnachten).

We staan nu op Glen Finglas Car Park, een kleine parking in het bos.  N56.22897 W004.34653.

CP Glen Finglas.

Van hieruit gaat een aantal wandelingen waarvan we er vandaag twee hebben gedaan. Het is hier een prachtige omgeving met veel bossen en heuvels. Je komt hier bijna niemand tegen.

Zaterdag 28 mei 2011.

We hebben vandaag een korte maar steile wandeling gemaakt naar Lendrick Hill. Je hebt hier een mooi uitzicht over Loch Venachar.

Gisteravond hebben we even gekeken of er hier nog geocaches in de buurt liggen. Blijkt, dat we er gisteren tijdens een wandeling langs gelopen zijn. Reden voor ons om vanmiddag deze route nog een keer te lopen en de cache op te pikken.

Zondag 29 mei 2011.

Rond de middag zijn we vertrokken om een flinke wandeling te gaan maken. Eerst de berg op naar Drippan en daarna een deel van The Mell dat langs Glen Finglas Reservoir loopt. Na een kilometer of vijf is er een pad dat via een andere route om Lendrick Hill naar de parkeerplaats loopt. Het was een flinke klim toen we uiteindelijk bij een soort spoor langs de weg uitkwamen dat het pad moest zijn dat we moesten hebben. We hebben dit spoor gevolgd over drassige grond naar de top van de berg. Daar hield het spoor op en zijn we maar weer terug naar beneden gegaan. Het werd al laat en om dan te gaan dwalen en maar zien waar je uitkomt was een beetje teveel van het goede. Er stond een flinke wind en het regende ook hard. Goed dat we regenpakken bij ons hadden. Echt Schots weer dus. Uiteindelijk waren we om een uur of vijf weer terug en hadden we bijna 15 kilometer gelopen.

Maandag 30 mei 2011.

Het is hier Bank Holiday, dat is goed te merken aan de drukte op de weg. Niet dat het heel druk is, maar je ziet toch veel meer verkeer dan anders. Via een mooie route zijn we naar Glencoe gereden. Dit ligt in de Highlands. Onderweg nog even water ingenomen en geleegd op een parkeerplaats. We staan nu bij Glencoe Mountain White Corries Skicentre. N56.63307 W004.82718.

CP Glencoe Mountain, bij  de skilift van Cories Skicentre.

We staan hier boven op een berg met een prachtig uitzicht. De skilift werkt en morgen gaan we waarschijnlijk naar boven. Het weer ziet er nu beter uit. Morgen wordt er geen regen meer verwacht en de temperatuur stijgt naar twintig graden.

Dinsdag 31 mei 2011.

Het weer blijft maar wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon en even later regent het.

We zijn met de skilift naar boven gegaan en hebben daar gewandeld. Heel mooie uitzichten. MTB-ers nemen hun fiets met de lift mee naar boven en racen dan de berg af over een voor hen aangelegd parcours. Veelal door de modder en over hindernissen.

Uitzicht vanaf Glencoe Mountain. De camper is nog net te zien.

Op de terugweg zijn we niet met de lift naar beneden gegaan maar zijn we via de steile helling gaan lopen. Er is niet echt een pad, hoewel dat wel staat aangegeven. Op sommige plekken kun je zien dat er ook iemand gelopen heeft. Het was een steile afdaling die deels langs het MTB parcours liep. Leuk om te zien hoe die MTB-ers langs racen. Al met al waren we na een uur lopen weer beneden en hebben we in het restaurant wat gegeten.

Woensdag 1 juni 3011.

Afgelopen nacht hebben we bijna niet geslapen vanwege een enorme storm. Het leek wel of de camper af en toe omver werd geblazen. Er stond nog een camper bij ons in de buurt naast een paar vlaggenmasten. Ze stonden gelukkig aan de goede kant want één van die masten is door de storm omver gewaaid en afgebroken. Ook zag je overal (verkeers-)borden die weg- en omgewaaid waren.

Omdat we toch wakker waren zijn  we al om 6 uur vertrokken. We willen wat naar beneden gaan waar de wind minder sterk is. Onderweg, toen de wind minder werd, zijn we nog een paar uur gaan slapen.

We hebben besloten om wat meer naar de oostzijde van Schotland te gaan in de hoop dat het weer daar beter is. Onderweg zag het er prima uit met een lekker zonnetje. We kwamen langs Urquhart Castle dat aan Loch Ness en ligt.

Urquhart Castle, aan Loch Ness.

 In Drumnadrochit, jawel, zijn we nog even naar het Loch Ness Centre & Exhibition  geweest. Ik geloof echt dat we daar het monster van Loch Ness gezien hebben. Ze stond vóór ons bij de kassa ……..

Bij het innemen van water hebben we nog wat ervaringen uitgewisseld met een paar Belgische camperaars. Zij komen net terug van waar wij naar toe gaan, The Falls Of Shin in The Northern Highlands. Over deze watervallen trekken de Atlantische zalmen vanuit de oceaan naar de rivier stroom opwaarts om hun eieren te leggen.

We hebben even bij de waterval staan kijken  Deze is ongeveer drie meter hoog en we zagen een aantal grote zalmen tegen de waterval op springen. Morgen proberen we daar foto’s van te maken. We gaan dan ook naar het Visitor Centre, deze was al gesloten toen wij hier aankwamen, om te kijken wat er hier in de omgeving te doen is. Ook gaan we proberen om wat caches te vinden. We hebben een mooie overnachtingplaats gevonden aan de rand van het bos op N57.95983 W004.40802.

Donderdag 2 juni 2011.

Er zijn hier helaas niet veel mogelijkheden om te wandelen. Slechts een paar routes die we al snel gelopen hadden.

Het weer is nu prachtig. Bijna de gehele dag zon met af en toe een wolkje. We hebben een tijdje bij de waterval staan kijken en we hebben een aantal foto´s gemaakt waarop je de zalmen kunt zien die tegen de waterval op springen. Het lukt ze nog ook, af en toe. Door de lage waterstand is het voor de zalmen extra moeilijk om tegen de waterval op te gaan.

Spingende zalm in Falls Of Shinn.

Aan het einde van de middag hebben we nog een paar caches gevonden. Dan konden we op ons gemak zoeken want dan zijn er geen bezoekers meer.

Vrijdag 3 juni 2011.

Gezien de weersomstandigheden, 28 graden in de schaduw, hebben we besloten om ons vandaag maar eens niet te vermoeien met het bezoeken van bezienswaardigheden. We zijn lekker in de zon gaan zitten en hebben bij het Visitor Centre koffie gedronken. Daar zagen wij dat ze gratis wifi hadden. Dit werkte gelukkig ook met de antenne vanuit de camper. Daar maken we natuurlijk gebruik van. Ook hebben we nog even gesproken met een paar Nederlandse motorrijders die een tour door Schotland aan het maken zijn. Het lijkt ons ook wel wat om hier eens op de motor terug te komen.

Morgenochtend gaan we weer verder, dus vanavond maar eens kijken wat onze volgende bestemming wordt.

Zaterdag 4 juni 2011.

Omdat we Isle Of Skye nog op het programma hadden staan zijn we vandaag daarheen vertrokken. Eerst hebben we nog een cache gedaan en daarna, via een prachtige route, naar Isle Of Skye, dat deel uitmaakt van de Hebriden.

Onderweg nog water ingenomen en geloosd. Het is hier in Schotland geen enkel probleem om water in te nemen of te lozen. In bijna elk dorpje is wel een openbaar toilet waar alle faciliteiten aanwezig zijn, en het ziet er allemaal ook nog keurig uit. Waarom kan dat niet in Nederland vraag je je dan af.

Inmiddels zijn we op Isle Of Skye in het plaatsje Camastianavaig, aan de oostkust. We staan hier aan een baai met uitzicht op zee. N57.37230 W006.14569.

Het plaatsje bestaat uit een handje vol huizen.

Het was vandaag prachtig weer, hoe dichter we bij de zee kwamen hoe mooier het werd. Afwachten of het morgen ook zo blijft.

CP aan zee bij  Camastianavaig.

Zondag 5 juni 2011.

Vanochtend hebben we eerst een wandeling over de berg gemaakt die aan de baai ligt.

Het blijkt dat er hier een heleboel zeehonden in de baai zitten. Ze zwommen de hele tijd gelijk met ons op.

Daarna zijn we naar Portree gereden, dit is de ‘hoofdstad’ van Isle Of Skye. Een leuk stadje, erg klein.

Vanaf Portree hebben we de A855 noordwaarts genomen en hebben nog een wandeling naar boven gemaakt naar The Old Man Of The Storr.

The Old Man Of The Storr

Dit is een 45 meter hoge monoliet die door erosie is ontstaan. Was nog een flinke wandeling.

Verder over de A855 kwamen we bij Kilt Rock. De rotsen daar gaan steil naar beneden de zee is. Er was daar ook nog een waterval.

Kilt Rock.

We staan nu bij Staffin Bay, The Seals Bay, aan de rand van de zee met een prachtig uitzicht. N57.63215 W006.19846. Er staat nog een stel studenten die de berg hierachter beklommen hebben. Ze hebben bij ons koffie gedronken en overnachten in kleine tentjes.

CP bij Seals Bay.

Maandag 6 juni 2011.

Vanochtend werden we om 07:00 uur wakker door gebons op de camper. Het bleek een kudde koeien te zijn die rond onze camper stond. De koeien stonden tegen de camper aan te bonken. Gelukkig hebben we geen schade.

Langs de kust zijn we verder naar het noorden gereden en vandaar weer via de  westkust naar het zuiden. We hebben Dunvegan Castle aangedaan en daar door de tuinen gewandeld. Dit kasteel ligt heel mooi op een rots met uitzicht over de zee.

Dunvegan Castle.

Vandaar zijn we verder naar het zuiden gereden tot aan het plaatsje Carbost. Daar staat de distilleerderij van Talisker, een zeer goed whisky merk. Natuurlijk zijn we daar even gaan proeven en hebben we een rondleiding gehad.

Nu staan we op een parkeerterrein van Talisker aan Loch Harport, met uitzicht op de Loch. Een room with a view dus. N57.30338 W006.35707.

Dinsdag 7 juni 2011.

We hebben Skye weer verlaten en zijn naar het Cairngorms National Park gereden. Dit is het grootste nationale park van Groot Brittannië.

Onderweg was een medecamperaar zo vriendelijk om niet genoeg aan de linkerzijde van de weg te rijden, wat tot gevolg had dat onze spiegel er af vloog. We hebben hem provisorisch met flink wat tape vast kunnen zetten. Hopen dat hij het houdt totdat we weer in Nederland zijn.

We staan nu bij het Funicular Base Station van Cairngorm Mountain in het Glenmore Forest Park. N57.13543 W003.67202.

Vanuit hier zijn der diverse wandelingen uitgezet. Morgen willen we naar de top lopen en dan met de tandradbaan weer terug naar beneden.

Toen we hier aankwamen vanmiddag was het prima weer, maar binnen een half uur begon het ontzettend hard te waaien en te regenen. Daarom zijn we maar wat lager gaan staan, een beetje uit de wind. Na een half uurtje was het weer droog en de wind was weg. Benieuwd hoe het morgen is.

Woensdag 8 juni 2011.

Het was een hele klim vanaf de plaats waar wij staan naar het restaurant boven op de berg. Een stijging van 475 meter over een afstand van 2,75 kilometer. Na wat gegeten te hebben in het restaurant zijn we nog een stukje verder omhoog gelopen naar de top. Het begon toen zo hard te waaien en regenen/sneeuwen dat we geen zicht meer hadden.

Eerst wilden we met de Funicular terug naar beneden maar we zijn toch maar, via een andere route dan de heenweg, naar beneden gelopen., Was wel een erg steile afdaling in de regen.

Bovenop de Cairngorm Mountain.

Donderdag 9 juni 2011.

Vanmorgen een paar caches gedaan en daarna naar Aviemore geweest. Een leuk stadje dat geheel op outdoor is gericht. We hebben nog even boodschappen gedaan en zijn toen teruggegaan naar Glenmore Forest, dat binnen Cairngorms  ligt. Hier hebben we nog een deel van een route gelopen en wat caches gedaan. Toen weer terug naar onze vaste overnachtingplaats bij de skilift, boven op de berg.

Vrijdag 10 juni 2011.

Vandaag hebben we twee wandelroutes achter elkaar gelopen: De rode, die liep om Loch Morlich heen en had een lengte van ca. 6 km en liep deels langs het water en deels door het bos. We hebben er nog een stukje aan vast gemaakt om naar een cache te zoeken. Helaas niet gevonden. De gps heeft af en toe wel veel afwijking in het dichte bos. Aansluitend hebben we de blauwe route genomen. Deze liep flink omhoog de berg op over een heel smal pad. Uiteindelijk kwamen we bij een prachtig meer uit. Het verhaal gaat dat de engelen hun vleugels in dit meer wassen, vandaar de groen kleur ?!? Onderweg zagen we toevallig op de gps dat er een cache lag, die hebben we dus ook maar even gelogd. Via een deel van de gele route kwamen we weer beneden op de parkeerplaats uit waar de camper stond.

Vanavond zijn we nog even naar Aviemore geweest want daar is een, onbeveiligde, internetverbinding. Konden we de caches loggen en de mail ophalen.

Zaterdag 11 juni 2011.

Het zit er aan deze zijde van de Cairngorms voor ons op, we gaan naar de oostzijde naar Braemar.

Onderweg zijn we nog Blair Castle gaan bezoeken. Een mooi wit kasteel met een prachtige tuin er omheen.

Blair Castle.

Binnen in het kasteel, dat al 700 jaar bestaat, is ook veel te zien. Het schijnt dat Bonnie Prince Charlie hier zelfs een paar nachten heeft gelogeerd om steun te krijgen voor de Jacobiten. Heeft niet veel geholpen, want in Culloden hebben ze de slag verloren. Hij heeft daarna nog een maand of vijf door de Hooglanden gezworven en is daarna, verkleed als dienstmeisje, via Skye naar Frankrijk gevlucht.

Er was in Blair Castle ook nog een bruiloft. De kerkelijke inzegening werd gehouden in de ruïne van een kerkje op het landgoed.

De geestelijke liep, evenals de meeste mannen, in kilt. Na afloop van de plechtigheid ging de hele stoet naar het kasteel, met een bagpiper voorop.

Bruidspaar in het kerkje (of wat daar van over is).

Bagpiper bij de entree van Blair Castle.

Al met al zijn we de hele middag in en om het kasteel geweest.

We staan nu bij het Visitor Centre op de pas van Killiecrankie, N56.74224 W003.77123 bij Soldier’s Leap. Morgen gaan we een flinke wandeling maken door dit historische gebied.

Zondag 12 juni 2011.

We hebben vandaag de blauwe route, The Killicankie Walk, gelopen. Een mooie afwisselende route met mooie vergezichten. Deze route bevat veel historie. Zo begint hij al met een stuk weg dat in 1700 is aangelegd om de troepen door de Hooglanden te kunnen transporteren. Tijdens de wandeling hebben we nog een omweg gemaakt om twee caches te kunnen loggen.

Via de berg kwamen we uit in Pitlochry, een leuke plaats met veel winkeltjes die ook op zondag open zijn. Vandaar zijn we via de dam bij het Pitlochry Power Station de rivier de Tummel overgestoken en via de Memorial Arch bij het Clunie Power Station gelopen. Via de Linn of Tummel, een reeks watervallen en de Coronation Bridge de rivier weer overgestoken. We kwamen nog langs een zalmtrap. Dit was het favoriete uitkijkpunt van koningin Victoria (1844). Daarna weer over een smal bruggetje (max. 10 personen) terug naar het Visitor Centre.

Al met al een stevige wandeling van 22 kilometer. Het lijkt er wel op dat de conditie toeneemt met al dat lopen. We hebben dan ook geen enkel probleem gehad met deze afstand. Ofschoon Schotland een prachtig land is zijn we nu, na al dat lopen, toch wel weer aan een paar weken Spanje toe.

Maandag 13 juni 2011.

Eerst nog even langs Pitlochry geweest om boodschappen te doen en het stadje te bekijken en daarna richting Braemar. Toevallig viel het onderweg op dat we langs een aantal caches kwamen. Daar dus nog maar een wandelingetje van een paar kilometer ingelast en twee caches gelogd. De derde konden we niet vinden.

Verder via een smalle, maar erg mooie, weg over de Devils Elbow, de top van de berg en tevens skigebied, kwamen we in Braemar. Dit stadje valt wat tegen, is erg klein. Overnachten doen we bij  Braemar Castle op N57.01356 W003.39447.

Braemer Castle.

Dinsdag 14 juni 2011.

Nog even een paar foto’s gemaakt van Braemar Castle. Het kasteel zelf was niet open. Daarna vertrokken naar Balmoral Castle, het optrekje van Queen Elisabeth. Dit is een heel mooi kasteel, eigenlijk meer een jachtslot dan voor verdediging, met een enorm landgoed er omheen. We kregen een audio guide mee zodat je veel informatie krijgt over wat er allemaal te zien is.

Balmoral Castle.

Liz was niet thuis dus hebben we maar iets gedronken in het café.

Balmoral Castle is slechts van april tot en met juli geopend voor het publiek. Daarna komt de koningin voor 10 weken naar het kasteel.

Van Balmoral zijn we doorgereden naar Ballater en verder naar Banchory. Even buiten dit plaatsje ligt Brig ‘O Feugh. Hier is een voetbrug over de rivier en kun je de zalmen tegen de waterval op zien springen. Het dorpje zelf is niet zoveel.

Na het eten zijn we nog een stukje verder gereden naar Crathes Castle waar we overnachten op N57.06297 W002.43864.

Crathes Castle.

Woensdag 15 juni 2011.

Op het landgoed rondom Crathes Castle, Crathes Estate,  is een aantal wandelroutes uitgezet. Wij hebben de langste (ca.2 uur) gedaan. Deze gaat o.a. door de bossen, over heuvels, langs de rivier en door de tuinen.

In de loop van de middag zijn we verder gegaan naar Aberdeen. Hier staan we aan de Beach Esplanade bij het strand en de haven. N57.14518 W002.07331. Vanuit de camper zie je de dolfijnen in het water spelen. Heel apart.

CP aan de Beach Esplanade in Aberdeen.

Donderdag 16 juni 2011.

Vanmorgen waren de dolfijnen weer bezig vlak voor onze camper.

Het is een leuk gezicht om de schepen in en uit te zien varen. Er is veel bedrijvigheid in de haven. Allemaal schepen van dezelfde soort. Er liggen hier veel boorplatforms voor de kust en dat levert natuurlijk veel werk op. De stad Aberdeen is niet erg bijzonder. Het centrum concentreert zich langs Union Street, een straat van ca. 1,5 km lengte. 

Morgen gaan we langzamerhand aan de terugreis beginnen. Vanavond maar even een route uitstippelen.

Vrijdag 17 juni 2011.

We zijn vanaf Aberdeen een stuk naar het zuiden gegaan en zijn nu bij de zogenaamde East Neuk (Oost Hoek). Dat is het gebied ten NO van Edinburgh. Deze regio is van oudsher bekend om de visserij.  Er ligt een aantal vissersdorpjes aan de kust met smalle straatjes waar je met de camper nauwelijks door kunt. Ziet er allemaal wel heel leuk uit.

Om te overnachten staan we nu bij Kellie Castle, vlakbij Pittenweem. N57.23486 W002.77636. Alweer bij een kasteel.

Zaterdag 18 juni 2011.

Via een aantal vissersdorpjes aan de kust van East Neuk zijn we zuidelijker gegaan en we staan nu in North Queenferry, iets ten noorden van Edinburg. N56.00773 W003.39252. Op de heenreis hebben we hier aan de overkant van de Firth of Forth, in South Queenferry, overnacht. We staan nu bijna onder de oude spoorbrug met een mooi uitzicht over het water. Er ligt een groot cruiseschip voor de brug. De passagiers worden met bootjes van land gehaald.

Zondag 19 juni 2011.

Vanochtend waren we al vroeg wakker want men is met het onderhoud van de treinbrug bezig. Het lijkt wel of ze met een hoge drukspuit de brug aan het schoonspuiten zijn.

Omdat gebleken is dat we vorige keer maar een klein stukje van de Royal Mile (High Street and Canonball) gezien hebben zijn we weer met de trein naar Edinburgh gegaan. Het station ligt een paar straatjes verder. Het was er gezellig druk.

Toen we in de loop van de middag de trein terug wilden nemen bleek dat er een seinstoring was en we ongeveer twee uur moesten wachten tot er een trein ging. Maar uiteindelijk waren we in de loop van de avond weer bij de camper.

Maandag 20 juni 2011.

Vandaag een lange rit gemaakt. Het ging lekker vlot onderweg waardoor we besloten hebben om maar gelijk door te rijden naar Stonehenge. Alleen de laatste 50 kilometer schoten niet echt op. Smalle bochtige wegen binnendoor. De wegen rondom Stonehenge waren allemaal geblokkeerd. Enorme files. Het bleek dat dit de langste dag van het jaar is en dat dan de schaduw recht in de cirkel van Stonehenge komt. Moet een bezienswaardigheid zijn gezien het aantal bezoekers. De parkeerplaatsen, lees: weilanden, waren nog niet open. Na zo’n lange rit hadden wij geen zin meer om daar nog een uur in de file te gaan staan en zijn we maar op zoek gegaan naar een overnachtingplaats in de buurt. Ook parkeren in een drassig weiland leek ons geen leuk vooruitzicht.

We staan nu in Codford St. Peter langs de A86 bij een restaurant. N51.16432 W002.06367.

Dinsdag 21 juni 2011.

Vanmorgen zijn we, na een ontbijt in het restaurant, weer naar Stonehenge gereden. Men was nog bezig om de boel van de afgelopen nacht op te ruimen en de parkeerplaatsen stroomden al leeg. Stonehenge zelf was nog gesloten tot begin van de middag. Voor ons geen optie om daarop te gaan wachten. We konden er wel vlak langs rijden zodat we Stonehenge wel hebben gezien.

We zijn door gereden naar Windsor Castle.

We moesten een parkeerplek vinden in Windsor maar dat viel nog niet mee. Toen we op een parkeerplaats waren werden we door een zeer vriendelijke parkeerwacht naar de parkeerplaats op Alma Road verwezen. Hij zou wel even bellen naar zijn collega daar dat we onderweg waren. Bij aankomst werden we dus al verwacht en kregen we een mooie plaats. Er werd ons zelfs gezegd welke parkeerautomaat we moesten nemen, want er zit een tariefverschil tussen de automaten. Hier hebben we dus ook overnacht. N51.48422 W000.61433.

Windsor Castle.

Dit kasteel was zeer de moeite waard om te bezoeken. Er is daar ook een flinke kunstverzameling met werken van o.a. Rembrandt, Breughel en Leonardo Da Vinci.

Woensdag 21 juni 2011.

Voordat we naar Dover gaan hebben we nog een keer een bezoek gebracht aan Windsor Castle. Je kunt je ticket omzetten in een jaarkaart. Nu waren we net op tijd om het wisselen van de wacht te zien. Dat is nog een hele happening inclusief muziekkorps. De hele ceremonie duurt ongeveer een half uur..

Wisseling van de wacht in Windsor Castle

Rond de middag zijn we richting Dover gegaan en hebben een prachtige overnachtingplaats gevonden in St. Margareth at Cliff, op 10 minuten van de ferry. We hebben mooi uitzicht op het kanaal en zien aan de overkant de lichtjes van Calais. Je ziet ook de ferries vertrekken en binnenlopen. We staan bij Granville Road Patrol Monument N51.15656 E001.39261.

CP bij Granville Road Patrol Monument

Donderdag 22 juni 2011.

De ferry vertrok om 10:00 uur en na een rustige overtocht zijn we weer terug naar huis gereden. Einde van deze mooie trip.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)
Dit bericht is geplaatst in cat RV Berichten, Jaar 2011. Bookmark de permalink.

Geef een reactie